Oppdaterte klimapåslag for kraftig nedbør
Gjelder fra januar 2020.
For å unngå forhøyet skaderisiko som følge av forventet økning i kraftig nedbør anbefales det å legge til et klimapåslag1 på dagens dimensjonerende nedbør hentet fra IVF-kurver.
Det er tidligere anbefalt et klimapåslag på minst 40 % på dimensjonerende nedbør med kortere varighet enn 3 timer. Denne anbefalingen kan fortsatt benyttes. Dersom det ønskes en mer nyansert tilnærming, for ulike varigheter og gjentaksintervall, anbefales påslag på dimensjonerende nedbør som vist i tabellen under. Denne tabellen viser klimapåslag bearbeidet fra rapporten Klimapåslag for korttidsnedbør - Anbefalte verdier for Norge (NCCS report 5/2019), basert på forventet endring i dimensjonerende nedbør frem til slutten av århundret. For tiltak med kort levetid (10–20 år) kan dagens dimensjonerende verdi benyttes uten klimapåslag.
Tabell med klimapåslag fra jan. 2020
1 Et klimapåslag på 40% tilsvarer en klimafaktor på 1,4. Klimapåslaget angir hvor mye dagens ekstremnedbør bør økes for å ta høyde for fremtidige klimaendringer, gitt høye utslipp av drivhusgasser.
Beregning av endring i kraftig nedbør
Til å beregne fremtidig klimautvikling, benyttes det globale klimamodeller. Der gjøres det antagelser om hvordan menneskeskapte klimagassutslipp vil utvikle seg fremover. Klimapåslagene baserer seg på høye utslipp, og gjelder endringer frem mot slutten av århundret (2071–2100) i forhold til 1971–2000.
I rapporten Klima i Norge 2100 er det benyttet to scenarier for fremtidige klimagassutslipp: Middels utslipp, kalt RCP4.5 (stabile eller svakt økende utslipp til 2040; deretter reduserte utslipp) og høye utslipp, kalt RCP8.5 (kontinuerlig vekst i klimagassutslipp). For å kunne få et mål på fremtidig klimautvikling (klimaframskrivninger) i forskjellige deler av Norge er det nødvendig å "nedskalere" resultatene fra de globale klimamodellene. Se i rapporten Klima i Norge 2100 for nærmere beskrivelse.
På grunn av stor usikkerhet i klimaframskrivningene er det vanlig praksis å benytte seg av resultat fra flere klimamodeller, et "ensemble"; og beregne både middel og spredning for ensemblet. Framskrivningene i Klima i Norge 2100 er gitt som "median-framskrivninger" (50-persentil) og spredningen er illustrert med 10-persentil (lav) og 90-persentil (høy).
I rapporten Klima i Norge 2100 er det presentert tabeller for endring i både hyppighet og intensitet for kraftig 1-døgns nedbør fra 1971-2000 til hhv. 2031-2060 og 2071-2100. Verdiene er gitt for landet som helhet og for hver av de 13 nedbørregionene, og for begge utslippsscenariene RCP4.5 og RCP8.5. Detaljerte tabeller for endring i hvert fylke er tilgjengelig i kapitlene "Datagrunnlag" under de enkelte klimaprofilene, f.eks. kapittelet Datagrunnlag til Klimaprofil Finnmark.